понеделник, 24 май 2010 г.

Мусака



Ми..почти сама си се готви.
Порция кат за 4-6 души, зависи колкУ са гладни. Тавата е 30х20 сантима.
Нарязват се картофите на кубчета 1х1 сантим някъде. Както дойде. Около 800 грама.
Четвърт от глава лук наситнена. Тавата се слага на котлонЯ с около 30-40 грама олио.
Като се понапече се пуска кубчето 250 грама кайма. Раздробява се с дървена шпатулка на дребни части, и се изпържва докато побелее, като се прибавя и лука заедно с малко подправки. Не се прекалява с подправките... 3 са напълно достатъчни за всяка манджа. Черен пипер, чубрица, червен пипер. С червения пипер се внимава обаче- прибавя се накрая. Ако прегори докато се пържи, става горчив. Котлона се гаси 5-10 минути преди да е напълно побеляла каймата /усеща се като почне да става твърда/. Пуска се фурната на 230-250 градуса отгоре и отдолу.
В тавата се изливат къде 100 грама бира и в течността се разтваря 1 кубче бульон /телешки, пилешки, гъбен, зеленчуков...каквото имате под ръка/. Обърква се сместта. Както си е тавичката на котлона се бухват вътре картофите, доливат се 2 чаши вода /от по 200 гр./ или на око, за да се залее добре бъркоча, разбърква се пак адската смес и се оставя да си се топли алхимията, докато фурната се напече достатъчно, че да почне да лъха на жешко от прозорчето.
Тавата се поставя внимателно и се почва с чатенето, четенето на блогове и новините в интернет. След около 40 минути обаче требе да си погледнете фурната. ;)
Може да се поразбърка мусаката за да не се изпече твърде много горният слой.
Фурната се гаси и се пуска пак котлона.
В тенжурка се слагат къде 50-ина грама масло или маргарин и се заливат с около 150 грама олио /чаша и половина чашка за кафе/.
Като почне да се бримчи олиото се изсипват и 3 супени лъжички брашно с връх. Бърка се непрекъснато. Трябват около 1-2 минути...не е страшно. :D))
Като почне да балонясва брашното- пуска мехурчета, се изсипва половин литър прясно мляко или гъсто разбит айран. Не забравяйте супена лъжичка сол да сложите. Иначе ще е блудкаво. Както и да оцветите с малко червен и черен пипер и магданоз примерно.
Котлона се спира, пуска се пак фурната с напичане само отгоре. Тя за тези 5 минути не е истинала естествено. Като се сгъсти сместта в тенджурката /с непрекъснато бъркане/ се маха от котлона и вътре се чукват 2 яйца. Не тези, не на мъжа ви, не и тея на съседа...нека бройката да не ви обърква. ;)
Разбърква се добре с пружинка или вилица, вади се тавата от фурната /трябва да е топла/ и се излива върху тавата с мусаката.
Тавата се връща обратно във фурната и се дебне едно 10-ина минути докато почне да хваща кафеникава коричка.
Имайте впредвид, че тази заливка се надува едно 2-3 сантиметра и ако тавата е плитка може да поизлее мазнината навън. Като ви хареса цвета- тавата се вади навън за да истине бързо и да не остане мазнината извън продуктите.
Енджой. ;) С кисело мляко върви още по-мазно при гълтане.

Няма коментари:

Публикуване на коментар